Τι είναι ο Αρχιτεκτονικός Φωτισμός και Πως επιτυγχάνεται.

Τι είναι ο Αρχιτεκτονικός Φωτισμός και Πως επιτυγχάνεται.

( Το παρόν άρθρο είναι αναδημοσιευμένο στην πανελλαδική ιστοσελίδα του ψηφιακού περιοδικού περί αρχιτεκτονικής ¨ Άνθρωπος και Χώρος ” και στο καλλιτεχνικό blog ” Καλλιτεχνικές δημιουργίες ” ).

Αρχιτεκτονικός Φωτισμός:Ένα από τα πολλά και διαφορετικά είδη φωτισμού είναι ο Αρχιτεκτονικός φωτισμός. Αρχιτεκτονικός φωτισμός λέγεται ο φωτισμός που χρησιμοποιείται για να φωτίσει και αναδείξει τις αρχιτεκτονικές εσωτερικές και κυρίως εξωτερικές γραμμές (του φέροντα οργανισμού ενός κτηρίου) ή τις διακοσμητικές – τις ιδιαιτερότητες που αποτελούν μοναδικότητες ή ακόμα καλλιτεχνικές και εικαστικές γραμμές περιμμετρικά ενός κτηρίου. Πχ, κάθετες και οριζόντιες κολώνες που τυγχάνουν να έχουν κάποιο ρυθμό είτε Δωρικό είτε παραδοσιακό ντυμένες από πέτρα κοκ. Επίσης τα διακοσμητικά αετώματα σε παράθυρα σε νεοκλασσικό κτήριο, το περβάζι και περιμμετρικά αυτού οι γύψινες ή τσιμεντένιες κορνίζες που διακοσμούν πολλά διαφορετικά είδη αισθητικής.

Στις μέρες μας που το ντιζάιν έχει επικρατήσει σε σχέση με την κλασσικότητα συναντάται συχνότερα τόσο σε μεγαλουπόλεις όσο και σε μικρότερες κατοικίες στα νησιά ή ακόμα και σε παραδοσιακές νησιώτικες οικίες κυρίως στον εσωτερικό τους χώρο το ντιζάιν επικρατεί να έχει μια πιο μοντέρνα αισθητική που όμως τεχνότροπα να μην έρχεται σε αντίθεση με την αρχιτεκτονική αισθητική του κτηρίου όπως, φωτισμός στις σκάλες, απλά σποτ σε χώρους όπως το υπνοδωμάτιο όπου η απλότητα και το μεγαλείο του απλού φωτισμού συναντά τη μίνιμαλ αισθητική αλλά και μεγαλοσύνη του λευκού κ.ο.κ.

https://www.akx.gr/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae/%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%83-%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b8%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc/

Ο Αρχιτεκτονικός φωτισμός είναι αφενός εν δυνάμει απλώς και αφετέρου τόσο δυνατός όσο για να αναδείξει τις μοναδικές ομορφιές σε ανάγλυφες επιφάνειες ή σε ίσιες γραμμές με διαχρονική ιστορική αρχιτεκτονική από την Βυζαντινή, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή εποχή και ανά τον κόσμο σύμφωνα με τις διαφορετικές κουλτούρες των λαών.

Άλλοτε ο Αρχιτεκτονικός φωτισμός εφαρμόζεται σε οριζόντιες επιφάνειες όπως κήπους, εκθεσιακά κέντρα, αγροκτήματα, χώρους δεξιώσεων και οργάνωση ιβέντ γάμους, γιορτές κοκ. Με την χρήση φωτισμού γράφουν στις επιφάνειες διαδρόμους ή ακόμα και διακοσμητικά γεωμετρικά σχέδια που πλαισιώνουν όμοια αρχιτεκτονικά ίδια σχέδια μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας.

Πώς επιτυγχάνεται ο Αρχιτεκτονικός Φωτισμός:

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός επιτυγχάνεται κυρίως από τα σε όλους γνωστά φωτιστικά σποτ. Άλλωστε το μεγαλείο της αισθητικής ενός αρχιτεκτονικού στοιχείου πώς θα μπορούσε να αναδειχθεί διαφορετικά εκτός από ένα απλό φως που όμως πρέπει η δέσμη φωτός του να συγκεντρώνεται στην επιφάνεια που θέλουμε να φωτίσουμε και όχι να διαχέεται στο χώρο οπότε και να ανοίγει η οπτική εικόνα του θεατή παρασύροντας το βλέμμα και γύρω από το στοιχείο οπότε και χάνεται η συγκεκριμενοποίηση του αρχιτεκτονικού στοιχείου.

https://gr.euronews.com/2020/12/19/el-deko-zappeion

Άλλες φορές πάλι η απλότητα ενός φωτιστικού ξεφεύγει και δίνει τη θέση του σε πιο καλλιτεχνικά φωτιστικά όπως αυτά που αποδίδουν γεωμετρικό φωτισμό σε διάφορα σχέδια οριζόντια, κάθετα, ενωμένες φωτεινές δέσμες σχηματίζοντας γωνίες, διασταυρώσεις σε σχήμα Χ και άλλα πολλά γεωμετρικά σχήματα τέτοια που να συνθέτουν ένα μεγαλύτερο οπτικό μανιφέστο στα ήδη γεωμετρικά στοιχεία που υπάρχουν δομημένα στις επιφάνειες του κτηρίου.

, , , , , , , , , ,