Φτιάξτο μόνος σου – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ – Για ατμοσφαιρικό και λειτουργικό φωτισμό.

Φτιάξτο μόνος σου – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΚΡΕΜΑΣΤΟ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ – Για ατμοσφαιρικό και λειτουργικό φωτισμό.

DIY – Κατασκευή καλοκαιρινού κρεμαστού φωτιστικού οροφής βήμα βήμα, από ξύλο και λινάτσα για ατμοσφαιρικό και λειτουργικό φωτισμό. Φωτιστικό οροφής σε γήινες αποχρώσεις από γήινα υλικά για εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.

ΥΛΙΚΑ: 8 καδρονάκια 0,5εκ χ 1εκ μήκους 40εκ. 2 επιφάνειες κόντρα πλακέ 24εκ χ 24εκ πάχους 4χιλιοστά. 8 σουβλάκια Ξυλόκολλα Ρυζόχαρτο χοντρό 60εκ μήκους 1 μέτρο. Λινάτσα πλάτους 50εκ και μήκους 1 μέτρο.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ: Καλώδιο μαύρο (όσο μήκος θέλετε) πάχους 6 χιλιοστών. Μαύρο ντουί Ε27 ή Ε14. Μαύρο ποτήρι ροζέτας. Μαύρο σφιγκτήρα καλωδίου.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Λεπίδα. Τρυπάνι χειρός (με 10άρι + 2άρι τρυπανάκια). Σέγα χειρός. Χάρακας 30 εκ. ή Λωρίδα κόντρα πλακέ. Στυλό. Καρφί. Γυαλόχαρτο 100άρι. Αναπτήρας. Φλόγιστρο χειρός.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:

1. Αρχικά δημιουργούμε τρύπες στο χάρακα μας ή στη λωρίδα κόντρα πλακέ ορίζοντας τα σημεία κέντρου και δυο ακόμα σε απόσταση 20 και 21 εκατοστά από την κεντρική για να σχεδιάσουμε πάνω στις επιφάνειες μας με το στυλό.

2. Σημαδεύουμε στις επιφάνειες το κέντρο τους και τρυπάμε το κέντρο με το καρφί. Στη συνέχεια βρίσκουμε τη μέση των 4ων πλευρών στη πρώτη επιφάνεια και διαγράφουμε σταυρό πάχους ενός εκατοστού. Έπειτα, βάζουμε περνάμε το καρφί από την πρώτη τρύπα του χάρακα και το πιέζουμε στο κέντρο της επιφάνειας. Με το στυλό διαγράφουμε 2 κύκλους πάχους ενός εκατοστού για να σχηματίσουμε το 1ο μας στεφάνι. Στην 2η επιφάνεια διαγράφουμε μόνο κύκλους για να δημιουργηθεί το 2ο στεφάνι που θα τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος του φωτιστικού.

3. Με τη σέγα χειρός αφαιρούμε τμηματικά τα περιττά κομμάτια των στεφανιών.

4. Γυαλοχαρτάρουμε τις ακμές των στεφανιών.

5. Τρυπάμε το 1ο στεφάνι με το τρυπάνι χειρός στο σταυρό και δημιουργούμε τρύπα 1εκατοστού, χρησιμοποιώντας το 10άρι τρυπανάκι για να περάσει ο σφιγκτήρας του καλωδίου. Έπειτα δημιουργούμε τέσσερεις τρύπες με το 2άρι τρυπανάκι περιμετρικά του στεφανιού.

6. Με το 2άρι τρυπανάκι ανοίγουμε τρύπες στις άκρες των 4ων καδρονιών.

ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΥ- ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ: Αρχικά θα χρησιμοποιήσουμε την ξυλόκολλα, τα 2 στεφάνια και τα σουβλάκια. Βάζουμε ξυλόκολλα τόσο στα σημεία σύνδεσης στα στεφάνια όσο και στις άκρες των καδρονιών. Για τη συνένωση των τμημάτων χρησιμοποιούμε τις μύτες απ’ τα σουβλάκια των οποίων το περιττό τμήμα κόβουμε με τη λεπίδα. Αφήνουμε να στεγνώσει 20 λεπτά περίπου και είναι έτοιμος ο σκελετός του φωτιστικού.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΡΥΖΟΧΑΡΤΟΥ: Αλείφουμε τόσο τις επιφάνειες περιμετρικά των στεφανιών όσο και τα καδρονάκια με ξυλόκολλα και προσεκτικά τοποθετούμε το ρυζόχαρτο. Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα περιττά τμήματα του ρυζόχαρτου με την λεπίδα.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕ ΛΙΝΑΤΣΑ

1. Αλείφουμε τις εξωτερικές επιφάνειες των στεφανιών με ξυλόκολλα και τοποθετούμε επιφάνειες λινάτσας πιέζοντάς τες με το δάχτυλο να ποτιστούν με την κόλλα. Στη συνέχεια κόβουμε τα περιττά τμήματα της λινάτσας με την λεπίδα. *Για την επένδυση του κορμού του φωτιστικού με τη λινάτσα, αλείφουμε με την ξυλόκολλα περιμετρικά τις άκρες των στεφανιών και εν συνεχεία τοποθετούμε τη λινάτσα πιέζοντας τις επιφάνειές στα σημεία που υπάρχει κόλλα για να ποτιστεί το ύφασμα καλά. Τέλος με τη λεπίδα αφαιρούμε τα περιττά τμήματα της λινάτσας.

2. Με το φλόγιστρο καίμε τα εναπομείναντα 4 καδρονάκια ίσα ίσα να διαγραφούν τα “νερά” του ξύλου. Στη συνέχεια αλείφουμε τις πίσω πλευρές των καδρονιών με ξυλόκολλα και τα κολλάμε ακριβώς επάνω στα 4 καδρονάκια του σκελετού του φωτιστικού.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

1. Περνάμε τον σφιγκτήρα στην τρύπα του άνω στεφανιού. {Σφιγκτήρας ο οποίος χρησιμεύει για να σφίξει το καλώδιο και να ορίσουμε την απόσταση του ντουί από τον σφιγκτήρα διότι η λάμπα πρέπει να φωτίζει στο κέντρο του φωτιστικού}.

2. Συνδέουμε το καλώδιο με το ντουί και το περνάμε μέσα από τον σφιγκτήρα και τοποθετούμε στην άλλη πλευρά του καλωδίου το μαύρο ποτήρι ροζέτας.

ΤΟ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ!!!

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,